I dag lanseras två nya päroncider på Systembolaget. I norra Frankrike odlar man ciderpäron som är mindre i storlek och har en mer intensiv smak än våra vanliga päron. Man mustar sedan dem och låter dem jäsa naturligt (utan tillsatt jäst) till päroncider som i Frankrike kallas poiré (och i England perry). Ofta är päronträden gamla, mellan 100-300 år.
Dujardin grundandes 1926 i Cahagnes i departementet Calvados i Normandie av Ernest Dujardin. De har i dag 150 hektar odlingar med många olika sorters ciderpäron. Päronen plockas från marken och mustas samma dag. De får sedan jäsa på ståltank i 4-6 veckor. Man använder en blandning av ciderpäronsorter men främst sorten plant de blanc.
Poiré de Normandie är en traditionell frisk poiré. Den har artikelnummer 1881 och kostar 49 kr, 75 cl.
Här hittar du Poiré de Normandie
Écusson etablerades 1919, och ligger i Livarot i Normandie. Det är den största producenten av cider i Normandie. De tillverkade tidigare calvados och traditionell cider och och har under de senaste åren utvecklat sitt sortiment mycket. De har i dag planterat stora mängder träd som ger äpplen med rött fruktkött för att göra rosécider och även deras Cidre & Pear är en av deras nya produkter. Det är en traditionell fransk cider som blandats med päronjuice och naturliga aromer.
Écusson Cidre & Pear har artikelnummer 1832 och kostar 19,90 kr, 33 cl.
Här hittar du Écusson Cidre & Pear