Cidre Le Brun är en traditionell ekologisk cider från Bretagne som lanserades i fredags tillfälligt på Systembolaget.
Le Brun har tillverkat cider sedan 1955 i staden Plovan, vid kusten i södra Finistère i Bretagne. Jean Le Brun grundade företaget och hans söner tog över i början av 1990-talet. De har 120 hektar cideräppelodlingar och köper även äpplen från lokala odlare. Deras cideräpplen är till stor del lokala syrliga sorter så som Kermerrien, Marie Ménard, Douce Moên, Dog Skin och Doux Coêtligné. Äpplena plockas för hand från marken och frukten lagras i 3 veckor för att eftermogna och koncentrera smakerna. Äpplena krossas och får macerera i 3-12 timmar beroende på sort. Efter pressning får jäsa naturligt på ståltank under 4-5 månader (temperaturen är runt 12°C). Cidern filtreras försiktigt och är opastöriserad.
Cidern från Le Brun (artikelnummer 11807) har en alkoholhalt på 4%, 37,5 cl och kostar 39 kr.